Scholestraat 25, 8331 HS STEENWIJK
0521 785 254

Historie

Sigarenfabriek “Insulinde”

Er is veel te zeggen over de rijke historie van de stad Steenwijk. Onder andere heeft Steenwijk een grote rol gespeeld in de sigaren industrie eind 19de eeuw tot ver in de 20ste eeuw. Ons pand heeft daar een rol in gespeeld, gebouwd tussen 1873 tot 1875. Nu begrijpt u de naam van ons restaurant “Pand 1875”.

Met dank aan de historische vereniging Steenwijk

De sigarenfabriek “Insulinde” is actief geweest tot 1934.

Met dank aan de historische vereniging Steenwijk

De advertentie is een vrije interpretatie van de tekenaar die de advertentie gemaakt heeft. Het gebouw aan de linkerkant moet het pand voorstellen, verdieping erbij zodat het wat imposanter is. Het gebouw rechts stond op een andere, bij ons onbekende, locatie zover bekend ook in Steenwijk.

Nieuwe bestemming

In 1939 is het pand verkocht aan de firma Visser ( zaden ) om het pand te verbouwen tot pakhuis. Op 14 juni 1939 is door de gemeente Steenwijk vergunning verleend om de verbouwing te starten. In het historische archief van Steenwijk zijn gelukkig de tekeningen bewaard gebleven.

Met dank aan het gemeentearchief Steenwijk

Helaas hebben we van deze periode geen beeldmateriaal gevonden, Aan de sporen in en om het gebouw te zien moet het pand gedurende vele jaren intensief als pakhuis gebruikt zijn. Het is niet bekend tot wanneer het pand voor deze functie in gebruik is geweest maar ook hier is weer een einde aan gekomen.

Het moderne verleden

Na de functie als pakhuis is het pand voor vele doeleinden gebruikt, hoofdzakelijk als winkel voor verschillende producten. De oudere generatie Steenwijkers zullen zich ongetwijfeld de winkel van Hajo’s Jeans nog kunnen herinneren waar als een van de eerste zaken in Steenwijk de begeerlijke “spijkerbroek” gekocht kon worden.

Hierna is het pand een bloemenwinkel, stereowinkel, makelaarskantoor, kapperszaak, enzovoort geweest.

Restaurant 1875

Na een grondige verbouwing, waar zoveel als mogelijk de oude kenmerken van het gebouw weer terug geplaatst zijn, heeft het pand weer de uitstraling gekregen van vroeger. Ook in het interieur hebben we ons best gedaan om de historische uitstraling van het pand zo goed als mogelijk terug te laten keren.

Wij hopen u snel te mogen verwelkomen in ons restaurant “Pand 1875” voor een gezellige en culinaire avond !